Διατροφικές διαταραχές: Οι σοβαρές επιπτώσεις τους για την υγεία

Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν ψυχοσωματικές διαταραχές ανθρώπων που παρουσιάζουν εμμονή με τις διατροφικές τους συνήθειες και το σωματικό τους βάρος. Οι τρεις κυριότερες μορφές διατροφικών διαταραχών είναι η βουλιμία, η ανορεξία και η ορθορεξία.

Ορθορεξία είναι η διαταραχή ενός ατόμου σχετικά με την καθαρότητα της τροφής του. Εμμονικά, δηλαδή, αποκλείει τροφές και κατηγορίες τροφίμων που θεωρούνται βλαβερές και προτιμά μόνο ό,τι «κάνει καλό». Η συνήθεια αυτή, οδηγεί σην συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, που αν και λιγότερο γνωστή από τις άλλες δύο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες.

Οι συνέπειες των διατροφικών διαταραχών

Καρδιακά προβλήματα


Η ανορθόδοξη πρόσληψη τροφής που επιφέρουν οι διατροφικές διαταραχές, προκαλούν στον οργανισμό, μεταξύ άλλων, και έλλειψη πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι οι βασικές ουσίες που χρειάζονται οι μύες για να λειτουργήσουν, όπως και η καρδιά, αφού και αυτή είναι ένας μυς. Συνεπώς, διαταράσσεται η ομαλή της λειτουργία και αποδυναμώνεται.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό όπως η αφυδάτωση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα νεφρά, επιβαρύνονται περισσότερο αφού πρέπει να ρυθμίσουν τα επίπεδα νερού και άλατος στο σώμα μας με αποτέλεσμα να υπερλειτουργούν και τελικά να αποδυναμώνονται.

Απώλεια δοντιών – Ουλίτιδα


Η παρενέργεια αυτή συναντάται κυρίως στη βουλιμία, αφού οι συχνοί εμετοί προκαλούν τη συνεχή επαφή των δοντιών και των ούλων με τα οξέα του στομάχου με αποτέλεσμα να ατροφούν.

Οστεοπόρωση

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και παθήσεις οδηγούν αναπόφευκτα στον υποσιτισμό του οργανισμού και στην έλλειψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται. Μία από τις συνέπειες είναι και η οστεοπόρωση, ειδικά στις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 50 ετών.


enallaktikidrasi.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια