Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από νόσους. Δείτε ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού.

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από νόσους. Δείτε ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού.

Η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στον αγώνα να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Δαμάσκηνα

Περιέχουν φαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. Σύμφωνα με μελέτες, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα δαμάσκηνα είναι εξίσου υψηλά με το γνωστό superfood, τα μύρτιλα. Να θυμάστε πως, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του δαμάσκηνου, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Επιπλέον, με μόνο 30 θερμίδες ανά δαμάσκηνο, είναι πολύ καλό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους και μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: φρέσκα, σε πολτό, ψητά ή αποξηραμένα.

Ξινό λάχανο

Το γνωστό Σουκρούτ, ξινό λάχανο που πωλείται σε βάζο, είναι απρόσμενα καλός σύμμαχος εναντίον του καρκίνου. Περιέχει μεγάλες ποσότητες γλυκοσινολικών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη διάφορων καρκίνων, όπως και του μαστού. Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν ξινό λάχανο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση σε σούπες, ή να το ψιλοκόψετε και να το απολαύσετε μαζί με τόνο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλέον διάσημες για το ισχυρό τους αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο – το ίδιο συστατικό που τους δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ντομάτας, όπως και καροτενοειδών λαχανικών, μείωσαν τον κίνδυνό τους για καρκίνο του μαστού. Να θυμάστε πως το σώμα απορροφά το λυκοπένιο καλύτερα όταν οι ντομάτες είναι μαγειρεμένες, οπότε χρησιμοποιήστε τις σε διάφορα φαγητά, ψητές ή βραστές, ή φτιάξτε σάλτσες που τις έχουν ως βάση.

Μπρόκολο

Το καταπράσινο μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικά, που μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου, όπως και να εμποδίσουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, αυτά τα φυτοθρεπτικά μπορούν να αλλάξουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων, βοηθώντας στην παραγωγή οιστρογόνων που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν η γεύση του βραστού μπρόκολου σας φαίνεται κάπως βαρετή, μπορείτε να το ψήσετε στο γκριλ. Πριν το ψήσετε, αλείψτε το με πολύ λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει σουλφίδια του αλλυλίου, χημικές ενώσεις που ορισμένες έρευνες ισχυρίζονται πως αλλάζουν τη διαδικασία με την οποία ένα υγιές κύτταρο μετατρέπεται σε καρκινικό. Επιπλέον μελέτες, πάντως, έχουν συνδέσει το σκόρδο και τα θρεπτικά του συστατικά με την επιβράδυνση της εξάπλωσης των κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Αν δεν σας αρέσει το φρέσκο σκόρδο, μπορείτε να το προσθέσετε στο φαγητό σας σε μορφή σκόνης.


Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια