Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE
(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Κόρντισεπς – Cordyceps Sinensis … Το θαυματουργό κινέζικο βότανο

Τι είναι το Κόρντισεπς ; - Το Κόρντισεπς (Cordyceps) είναι ένα από τα πολυτιμότερα κινέζικα φαρμακευτικά βότανα. - Βρίσκεται στα υψ...

Τι είναι το Κόρντισεπς ;

- Το Κόρντισεπς (Cordyceps) είναι ένα από τα πολυτιμότερα κινέζικα φαρμακευτικά βότανα.
- Βρίσκεται στα υψίπεδα της Κίνας, του Θιβέτ και του Νεπάλ, 3 έως 5 χλμ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

- Υπάρχουν περισσότερα από 680 είδη Κορντισεπς αλλά το πιο δημοφιλές, διαδεδομένο και αποτελεσματικό είναι το Cordyceps sinensis.
- Πληθώρα θρεπτικών ουσιών και ενεργών συστατικών περιέχονται στο κορντισεπς, όπως κορντισεπικό οξύ, κορντισεπίνη, αμινοξέα, γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες, βιταμίνη Β12 κ.ά.
- Το πρώτο εγκεκριμένο και μη-ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία σε υποτροπιάζουσες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, βασίζεται στο Cordyceps Sinensis.
1295698Κορντισεπς σε Κίνα, Θιβέτ, Νεπάλ
6196589Κόρντισεπς σε Κίνα, Θιβέτ, Νεπάλ
Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), το Κορντισεπς χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της ανδρικής και γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και στην επούλωση του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το Cordyceps κατέχει σημαντική θέση στην κινεζική φαρμακοποιία ενώ η Δύση μόλις πρόσφατα άρχισε να το ενσωματώνει σε ιατρικές πρακτικές. Παρά το γεγονός ότι ήταν κάποτε ιδιαίτερα σπάνιο, οι σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας έχουν κάνει το Κορντισεπς άμεσα διαθέσιμο, το οποίο μειώνει το κόστος του στην παγκόσμια αγορά.
- Ένα εξαιρετικά περιεκτικό άρθρο για τα οφέλη και τις ιδιοτητες που παρουσιάζει το Κορντισεπς είναι το παρακάτω

Πολλά από όσα είναι γνωστά σχετικά με το Cordyceps sinensis, τα οφείλουμε στην έρευνα του Δρ. Georges Halpern, ιατρός και ομότιμος καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Cordyceps.
Η έρευνα δείχνει ότι Cordyceps ίσως βελτιώνει την βιοενεργειακή κατάσταση των ζώων και πιθανότατα και των ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή το Cordyceps βελτιώνει το μηχανισμό εσωτερικής ισορροπίας, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση του οξυγόνου αποτελεσματικότερη. Σε αυτές τις ιδιότητες του ίσως αποδίδονται η συνολική φυσική ενίσχυση, η προστιθέμενη αντοχή, και τα αποτελέσματα «αντι-κόπωσης» που παρατηρούνται σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Cordyceps.
1. Το Cordyceps Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη του Cordyceps sinensis στην ανακούφιση των συμπτωμάτων διαφόρων αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας βρογχίτιδας και στο άσθμα (Reference 2, Chapter “Effects on the Respiratory System”, pages 429-432).
Σε μια διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με 30 ηλικιωμένους εθελοντές, το Cordyceps βελτίωσε σημαντικά τη μέγιστη ποσότητα του οξυγόνου που αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε θέση να αφομοιώσουν (Reference 4).
2. Το Cordyceps αυξάνει την κυτταρική απορρόφηση οξυγόνου έως και 40%(Lou Y, Liao X, Lu Y. Cardiovascular pharmacological studies of ethanol extracts of Cordyceps mycelia and Cordyceps fermentation solution. Chinese Traditional and Herbal Drugs 1986;17(5):17-21,209-213).
Επίσης, προσφέρει βελτίωση σε χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις κατά 40% μετά από τη χρήση Cordyceps. (Wang WQ. J. Administration Traditional Chinese Med 1995;5 (supp;):24)
3. Το Cordyceps βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη του Cordyceps sinensis στις διαταραχές του καρδιακούρυθμού, όπως καρδιακές αρρυθμίες και χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας (Reference 2, Chapter “Effects on the Cardiovascular System”, pages 436 – 441).
4. Το Cordyceps βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης
Τέσσερις εξαιρετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Cordyceps sinensis βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 10% έως 21% και των τριγλυκερίδιων κατά 9% έως 26%. Παράλληλα, βοηθά στην αύξηση της HDL-χοληστερόλης («καλή χοληστερίνη»), κατά 27% έως 30% (Reference 1, Chapter “Effects on blood lipid metabolism and arteriosclerosis”, pages 299 – 301).
Ερυθρά αιμοσφαίρια – βελτιώνει τη βιωσιμότητα & λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Γενετική – συνεισφέρει στην επιδιόρθωση βλαβών του DNA
Προστασία του Ήπατος - Βελτιώνει τις ηπατικές λειτουργίες, βοηθά στην ηπατίτιδα, στην κίρρωση και άλλες σχετικές ασθένειες του ήπατος, οι οποίες είναι πιο διαδεδομένες από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν. Το ήπαρ είναι το ζωντανή φίλτρο του ανθρώπινου σώματος, καθαρίζει το αίμα και όλα τα άλλα ακαθαρσίες. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να επιβιώσει κάποιος, ή έστω να αισθάνεται καλά, χωρίς ένα λειτουργικό ήπαρ.
Ερευνητικές κλινικές δοκιμές σε 33 ασθενείς με ηπατίτιδα «Β» και σε 8 ασθενείς με κίρρωση δόθηκε συμπλήρωμα Cordyceps και παρουσίασαν βελτίωση 71,9% στο τεστ «Θυμόλης» και βελτίωση 78,6% στο τεστ «SGPT». Και τα δύο αυτά τεστ ενζύμων δείχνουν τη βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών. (Zhou LT, Yang YZ, Xu YM, Zhu QY, Zhu YR, Ge XY, Gao JD. Short term curative effect of cultured Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. Mycelia in chronic hepatitis B. China J Chinese Materia Medica 1990;15(1):53-55)
5. Βελτίωση σε χρόνιες παθήσεις των νεφρών
Βελτίωση σε χρόνιες ασθένειες των νεφρών κατά 51% μετά από μόλις ένα μήνα με λήψη συμπλήρωμα Cordyceps (Jiang JC, Gao YF. J Administration Traditional Chinese Med 1995;5(suppl):23-24).
6. Το Cordyceps μειώνει το μέγεθος των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο.Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί στην Κίνα και την Ιαπωνία σε ασθενείς με καρκίνο (References 1 και 2). Οι μελέτες έγιναν με μυκήλιο Cordyceps sinensis χρησιμοποιώντας μια θεραπευτική δόση των 6 γρ ημερησίως (= 4 κάψουλες δύο φορές ημερησίως).
Σε μια μελέτη με 50 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, χορηγείται μυκήλιο από Cordyceps Sinensis, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. To αποτέλεσμα ήταν ότι οι όγκοι μειώθηκαν σε μέγεθος στο 46% των ασθενών.
Μια μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο με διάφορους τύπους όγκων, χορηγήθηκε μυκήλιο από Cordyceps Sinensis (6 γραμμάρια / ημέρα για πάνω από 2 μήνες) και υπήρξε βελτίωση των υποκειμενικών συμπτωμάτων στην πλειοψηφία των ασθενών. Τα λευκά αιμοσφαιρία διατηρήθηκαν και το μέγεθος του όγκου ήταν σημαντικά μειωμένο στο ήμισυ περίπου των ασθενών.
7. Ανοσοποιητικό Σύστημα 
Αυξάνει την δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ, συνεισφέρει στην δημιουργία μυών – αυξάνει τη δύναμη, χτίζει καλύτερα / νεότερα κύτταρα.
Ενισχύει τα κύτταρα ΝΚ – η ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά λοιμώξεις και όγκους εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των κυττάρων Φυσικοί Φονείς (NK – Natural Killers). Αυτές είναι απαραίτητες πρώτες γραμμές άμυνας που δρουν ως μηχανισμοί προστασίας του οργανισμού μας και είναι κοινώς γνωστό ως το Ανοσοποιητικό Σύστημα.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες του Cordyceps έχουν επικεντρωθεί ειδικότερα στα κύτταρα ΝΚ και την επίδραση του Cordyceps πάνω τους και στο σχηματισμό του καρκίνου. Μία τέτοια in-vitro μελέτη έδειξε ότι το Cordyceps προσθέτει σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητας των ΝΚ κυττάρων σε φυσιολογικά άτομα, καθώς και άτομα που έπασχαν από λευχαιμία. (Liu C, Lu S, Ji MR, Xie Y. effects of Cordyceps sinensis on in-vitro natural killer cells).
Η Κινεζική Εφημερίδα της Ολοκληρωμένης Παραδοσιακής και Δυτικής Ιατρικής (Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine, Chung-Kuo Chung His I Chieh Ho Tsa Chih) 1992;12(5):267-269) έδειξε ότι το φυσικό Cordyceps ενίσχυσε τη δραστηριότητα των ΝΚ κυττάρων σε φυσιολογικούς ασθενείς κατά 74% και αύξησε τη δραστικότητα των ΝΚ σε ασθενείς με λευχαιμία κατά 400% και παρόμοιες βελτιώσεις των ΝΚ κυττάρων βρέθηκαν και στο μελάνωμα (Xu RH, Peng XE, Chen GZ, Chen GL. Effects of Cordyceps sinensis on natural killer activity and colony formation of B16 melanoma. Chinese Med J 1992;105(2):97-101)
8. Βελτιώσεις του Ανοσοποιητικού Συστήματος Οι βελτιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ήταν τόσο εντυπωσιακές ώστε ο Δρ Zhu στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής το 1998 δήλωσε: «Εξαιτίας της βαθιά επίδρασης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φυσικά προϊόντα Cordyceps έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές κλινικές συνθήκες σε ασθενείς με διαταραγμένες ανοσολογικές λειτουργίες»
9. Αντι-γήρανση Το πρώτο γνωστό Αντι-Γηραντικό συμπλήρωμα στην ανθρωπότητα. 
Είναι ένας Αντι-Γηραντικός «Μαχητής» με αποδείξεις από κλινικές έρευνες και ελεγχόμενες μελέτες που έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που υποφέρουν από κόπωση και ορισμένοι από συμπτώματα που σχετίζονται με άνοια. (1) Βελτίωση στη μείωση της κόπωσης κατά 92%, από το αίσθημα κρύου κατά 89%, κατά 83% στη ζάλη, αφού έλαβαν Cordyceps για 30 ημέρες.
Οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ένιωσαν σωματικά δυνατότεροι και μερικοί ήταν ικανοί να κάνουν τζόκινγκ για 600 πόδια (Cao A, Wen Y. J Applied Traditional Chinese Med 1993;1:32-33).
10. To Cordyceps Προστατεύει από τη ζημιά των ελευθέρων ριζώνΑρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το Cordyceps sinensis προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Reference 1, Chapter “Äntisenescence and Oxygen-Free Radical Scavenging Activity”)
11. Το Cordyceps Μειώνει την κούραση Μια διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο έρευνα έδειξε μια αξιοσημείωτη μείωση της κόπωσης σε ηλικιωμένους ασθενείς, όταν έλαβαν 3 γρ Cordyceps καθημερινά.
Σε μια άλλη μελέτη, το Cordyceps sinensis βελτίωσε τη δύσπνοια και μείωσε την κόπωση σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (Reference 1, Chapter “Improvement of physical performance and quality of life”, pages 293 – 295).
12. Το Cordyceps βοηθά στην δυσφορία από τα «Κουρασμένα Πόδια» Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το Cordyceps sinensis βελτιώνει τη ροή του αίματος στο σώμα μέσω της χαλάρωσης των λείων μυών των αιμοφόρων αγγείων που τους επιτρέπει να διαστέλλονται.
Το Cordyceps βελτιώνει, επίσης, τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων (βλέπε ανωτέρω). Ως εκ τούτου, το Cordyceps αποτρέπει ή μειώνει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία παρεμβαίνει με τη ροή των αιμοφόρων αγγείων στα κάτω άκρα, η οποία είναι και η κύρια αιτία των «Κουρασμένων Ποδιών» (Reference 2, Chapter “Effect on the Cardiovascular System”, pages 436 – 441).
13. Αντοχή & Ζωτικότητα 
Μειώνει 
τον πόνο των μυών, ενισχύει την ανάκαμψη τους, προωθεί την καλύτερη αξιοποίηση οξυγόνου
14. Άσκηση Αυξάνει τη σύνθεση ΑΤΡ, προάγει την ταχύτερη ανάκτηση ενέργειας, μειώνει την κούραση, βελτιώνει τις φυσικές λειτουργίες, παρέχει περισσότερη αντοχή.
15. Το Cordyceps αυξάνει δραστικά την κυτταρική ενέργεια 
Η Κυτταρική ενέργεια, η οποία είναι επίσης γνωστή επιστημονικά ως η αναλογία ΑΤΡ / IP. Το Cordyceps έχει αποδείξει κλινικά ότι αυξάνει την κυτταρική Βιο-Ενέργεια έως 55% (Reported XU C.F et al in ZHU J-S, Halpern GM, Jones K. The Scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis: Part I. J Alt Comp Med 1998;4(3):289-303.)
16. Το Cordyceps καταπολεμά τις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες 
Τρεις ξεχωριστές κινεζικές διπλά τυφλές και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, σε περισσότερους από 200 άνδρες με «μειωμένη λίμπιντο και άλλα σεξουαλικά προβλήματα» έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοια αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο, το 64% όσων έλαβαν Cordyceps ανέφεραν σημαντική βελτίωση μετά το πέρας της πειραματικής περιόδου σε σύγκριση με το 24% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.
Σε μια άλλη διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που διεξήχθη με 21 ηλικιωμένες γυναικες με παρόμοια προβλήματα, το 90% ανέφερε βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη χρήση Cordyceps, σε σύγκριση με κανέναν από την ομάδα ελέγχου (Reference 1).
17. Ορμόνες – επινεφριδίων Θύμος, μιτοχονδριακή ενέργεια. Εντυπωσιακές φυσικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στη λειτουργία των ενδοκρινικών επίπεδων των ορμονών, της γονιμότητας, καθώς και στη σεξουαλική λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες.
18. Σεξουαλική Τόνωση
Βελτιώνει τη λίμπιντο και Ποιότητα Ζωής σε Άνδρες & Γυναίκες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στειρότητας, αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αυξάνει την επιβίωση του σπέρματος.
(1) Πρόληψη και βελτίωση των επινεφρίδιων αδένων και βελτίωση του αριθμού των μη-γόνιμων σπερματοζωαρίων βελτίωση κατά 300% μετά από τη χρήση συμπληρώματος Cordyceps. (Huang Y, Lu J, Zhu B, Wen Q, Jia F, Zeng S, Chen T, Li Y, Xheng G, Yi Z.. Zhongchengyao Yanjiu 1987;(10):24-25)
(2) Ανθρώπινες κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 189 άνδρες και γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο και επιθυμία εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων και της επιθυμίας κατά 66% (Wan F, Guo Y, Deng X. Chinese Traditional Patented Med 1988;9:29-31) και
(3) Μια άλλη διπλή τυφλή μελέτη από το Ινστιτούτο του Materia Medica στο Πεκίνο, έδειξε μια βελτίωση της γυναικείας λίμπιντο και επιθυμίας κατά 86%. (JIA-SHI ZHU, M.D., Ph.D. The Journal of Alternative & Complementary Medicine, Vol.4, Number 3, 1998, pp.289-303)
(4) Η πιο δραματική φυσική απόδειξη ήρθε από τη Μελέτη γονιμότητας (Guo YZ. J Modern Diagnostics Therapeutics 1986;(1):60-65) σε μια κλινική έρευνα με 22 άνδρες και έδειξε ότι το συμπλήρωμα Cordyceps αύξησε κατά 33% τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, μειώθηκε κατά 29% η συχνότητα εμφάνισης δυσμορφιών του σπέρματος, και μια αύξηση 79% στο ποσοστό επιβίωσης του μετά από 8 εβδομάδες λήψης συμπλήρωματος Cordyceps.
ΕυχαριστίεςΤο ενδιαφέρον, η δέσμευση και η έρευνα του Δρ. Georges Halpern είχαν ως αποτέλεσμα τη διάθεση στο δυτικό κόσμο πολλών μελετών που διεξάγονται από κινέζους επιστήμονες και δημοσιεύθηκαν σε διάφορα κινεζικά επιστημονικά περιοδικά. Οι έρευνες με Cordyceps sinensis συνοψίζονται στα ακόλουθα επιστημονικά άρθρα:
1. Zhu, J.S., Halpern, G.M., and Jones, K. (1998): The Scientific Rediscovery of an Ancient Chinese Herbal Medicine: Cordyceps sinensis. Part I. Journal of Alternative and complementary Medicine 4(3), pp 289-303.
2. Zhu, J.S., Halpern, G.M., and Jones, K. (1998): The Scientific Rediscovery of a Precious Ancient Chinese Herbal Regimen: Cordyceps sinensis. Part II. Journal of Alternative and complementary Medicine 4(4), pp 429-457.
3. Mizuno T. (1999): Medicinal effects and utilization of Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes) and Isaria Fr. (Mitosporic Fungi) Chinese Caterpillar Fungi, “Tochukaso” (Review). International Journal of Medicinal Mushrooms 1 (3), pp 251-261.
4. Xiao Y., Huang X.Z., Chen G.,Wang M.B., Zhu J.S., Cooper C.B.: Increased Aerobic Capacity in Healthy Elderly Humans given fermented Cordyceps Cs-4: a Placebo controlled Trial. Ann. Meeting American College of Sports Medicine, Seattle, WA, June 3-5, 1999.
Πρωτότυπη πηγή : earthpulse.com
Μετάφραση – Απόδοση : Ιωάννης Σ. Κιούσης
[www.gano-therapy.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια