Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Αντιμετώπιση της ψωρίασης με βότανα

Δυστυχώς η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας. Σφέστατα ο κύριος λόγος, όπως εξάλλου...

Δυστυχώς η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας. Σφέστατα ο κύριος λόγος, όπως εξάλλου και σε όλες τις ασθένειες, είναι η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Η Louise Hay στο βιβλίο Μεταμορφώστε τη Ζωή σας λέει για την ψωρίαση:

“Φοβάμαι μήπως πληγωθώ. Απονεκρώνω τις αισθήσεις και τον εαυτό μου. Αρνιέμαι να πάρω την ευθύνη των συναισθημάτων μου.” Και προτείνει την αλλαγή στάσης ζωής με τα εξής λόγια:

“Ø Είμαι ζωντανός στις χαρές της ζωής. Αξίζω και δέχομαι το καλύτερο στη ζωή. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου.”

Τι είναι;

Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, η οποία πλήττει περίπου το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού (1). Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα.

Οι ψωριασικές πλάκες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και τα γόνατα, ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα πόδια και τους βλεννογόνους.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε κάποια αλλεργία. Ωστόσο, η εκδήλωση της κατάστασης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.

Η ψωρίαση προκαλεί κνησμό σε ποσοστό 60% με 70% των περιπτώσεων (2).

Βιβλιογραφικές αναφορές:

(1). Schon, N Engl J Med, 2005; Greaves, N Engl J Med, 1995.

(2). Sampogna, Br J dermatol, 2004.



Ιστορία

Η ψωρίαση είναι ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες. Απόδειξη αυτού είναι τα τυπικά σημεία της παθολογικής αυτής κατάστασης που εντοπίστηκαν σε μουμιοποιημένα σώματα, τα οποία χρονολογούνται από την έναρξη της Χριστιανικής εποχής.

Είναι γνωστό ότι για εκατοντάδες χρόνια, η ψωρίαση συγχεόταν με τη λέπρα, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έπασχαν από ψωρίαση να καταδικάζονται σε εξορία κατά το Μεσαίωνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας Άγγλος ιατρός. ο Robert Willan, προχώρησε για πρώτη φορά στην κλινική περιγραφή της ψωρίασης (1).

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα αίτια που προκαλούσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Κατά τη δεκαετία του 1990, αποδείχθηκε ότι η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια και συνδέεται με κληρονομικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

(1). Crissey & Parish, J Am Acad Dermatol, 1998



Πως αντιμετωπίζεται;

Η ψωρίαση θεωρείται οτι δεν θεραπεύεται πλήρως. Ωστόσο πέρα από την πλειάδα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που υπάρχουν, εδώ θα επικεντρωθούμε στους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Προτείνουμε τρία βότανα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα τρία.


Τον Eucalyptus globules, κοινώς “ευκάλυπτο“ ως κατάπλασμα ,

το Silybum marianum κοινώς “γαιδουράγκαθο“ ώς αφέψημα ,


την Taraxacum officinale (Dandelion), κοινώς “πικραλίδα“

ώς αφέψημα


και το Oenothera biennis (Evening Primrose), κοινώς νυχτολούλουδο.

Al Zaro



enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια