Bioolymbus

Bioolymbus

Ο Βελονισμός ως μέθοδος αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων

Άρθρο του δρος Joel Kahn

Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, τότε εμφανίζεται ο δάσκαλος. Μετά από 1 χρόνο λήψης φαρμάκων και συμπληρωμάτων για τον έλεγχο του καρδιακού της ρυθμού, η ασθενής μου Billie ήρθε στο γραφείο μου χαμογελώντας πλατιά. Σε αυτή την περίπτωση, εκείνη ήταν η δασκάλα.
Ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση θεραπείας, αλλά είχε απογοητευτεί από τον άστατο καρδιακό ρυθμό της κι έτσι με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε τακτικές συνεδρίες με κάποιον βελονιστή με τον οποίο ένιωθε εξοικείωση. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρατήρησε μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και μετά από λίγους μήνες παρουσίασε βελτίωση πάνω από 95%.

Η εμπειρία της με οδήγησε στο να ερευνήσω τη χρήση του Βελονισμού ευρύτερα στους ασθενείς μου και τώρα αποτελεί πλέον μέρος των μεθόδων θεραπείας που εφαρμόζω για την αποκατάσταση της υγείας τους. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν 5 καρδιαγγειακές παθήσεις οι οποίες έχω δει να ανταποκρίνονται στη θεραπεία με Βελονισμό.

1. Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ένα αίσθημα πνιγμού ή πίεσης στο στήθος που προκαλείται από την άσκηση δραστηριοτήτων, ενώ υποχωρεί με την ανάπαυση ή ένα δισκίο νιτρογλυκερίνης. Συνήθως οφείλεται σε μια μεγάλη καρδιακή αρτηρία που φράσσει, αλλά πολλοί ασθενείς που παρουσιάζουν φυσιολογικές αρτηρίες στην αγγειογραφία πιθανόν πάσχουν από τη νόσο των μικρών αγγείων.

Η στηθάγχη είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης παροχής οξυγόνου στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Ίσως με τη μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον καρδιακό μυ (σύνδρομο μάχης ή φυγής), συγκεκριμένοι ασθενείς με στηθάγχη ανταποκρίνονται στον Βελονισμό εμφανίζοντας λιγότερα συμπτώματα και αυξημένη δυνατότητα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.

2. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Αυτή η δυνητικά σοβαρή κατάσταση μπορεί να προκύψει από μια καρδιά που έχει αποδυναμωθεί από μια καρδιακή προσβολή ή μια ιογενή βλάβη, αλλά συχνά εμφανίζεται και σε φυσιολογικές καρδιές που δεν χαλαρώνουν επαρκώς. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει σε ασθενείς βελτίωση της ικανότητάς τους να περπατούν μεγάλες αποστάσεις χωρίς δύσπνοια μετά από τη θεραπεία με Βελονισμό κι εγώ έχω δει επίσης παρόμοια αποτελέσματα. Και πάλι, ο μηχανισμός είναι η μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

3. Αρρυθμία

Ακριβώς όπως η ασθενής μου η Billie μου δίδαξε, η καρδιά είναι ένα όργανο με ενέργεια όπου κάθε χτύπος ελέγχεται από ένα κύμα ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ενώ η καρδιά είναι πλούσια σε νευρικές ίνες που προέρχονται από τον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλές νευρικές ίνες και από την καρδιά προς στον εγκέφαλο. Με κάθε ανάσα, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται ελαφρώς, ενώ με κάθε εκπνοή επιβραδύνεται. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί και ονομάζεται μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ή HRV. Όσο καλύτερη η HRV σας, τόσο πιο υγιείς είστε.

Ο Βελονισμός έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την HRV στους ανθρώπους. Επιπλέον, μελέτες για διάφορα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού δίνουν πολλές υποσχέσεις για τη μείωση ή την εξάλειψη της δυσφορίας από το αίσθημα παλμών, όπως από την κολπική μαρμαρυγή.

4. Υπέρταση

Η υπερλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος παίζει ρόλο στην αύξηση της πίεσης του αίματος που μπορεί να βλάψει τα νεφρά, τις αρτηρίες, τα μάτια και τον εγκέφαλο. Έχω δει μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών να ωφελούνται από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με συχνή εφαρμογή Βελονισμού, ενώ το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας τον θεωρεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία. Η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει καταλήξει σε ένα σταθερό συμπέρασμα για το πώς ο Βελονισμός οδηγεί στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

5. Διακοπή καπνίσματος

Ευτυχώς τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί, αλλά το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η βασική αιτία των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Ο Βελονισμός είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τους εθισμένους στη νικοτίνη ασθενείς να διακόψουν επιτυχώς αυτή τη συνήθεια. Έχουν εξεταστεί πάνω από 3.000 ασθενείς σε τυχαιοποιημένες μελέτες όσον αφορά τον ρόλο του Βελονισμού στη διακοπή του καπνίσματος και οι περισσότεροι παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα.

Είμαι εξοικειωμένος με τη χρήση βελονών προκειμένου να κάνω καρδιακούς καθετηριασμούς και τοποθέτηση στεντ, αλλά είχα την τύχη να διδαχτώ τη μέθοδο του Βελονισμού από τους ασθενείς μου. Οι παραδοσιακές θεραπείες δεν έχουν αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς και ορισμένοι απλώς προτιμούν μια μη φαρμακευτική και ολιστική προσέγγιση.

Είμαι ευγνώμων που η Billie έψαξε να βρει μια εναλλακτική προσέγγιση μόνη της με σκοπό να μειώσει τους καρδιακούς της παλμούς. Σκοπεύω να συνεχίσω να διερευνώ τη χρήση του Βελονισμού και άλλες ανατολικές πρακτικές, όπως το τάι τσι και τη Γιόγκα ως μεθόδους θεραπείας για τους ασθενείς μου. Ίσως μάλιστα όλα τα παραπάνω να καταφέρουν να βοηθήσουν και κάποιον δικό σας γνωστό που πάσχει από παρόμοιο πρόβλημα.enallaktikidrasi.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια