BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αντιοξειδωτική Καλοκαιρινή Διατροφή!

Το καλοκαίρι ίσως να αποτελεί την ομορφότερη εποχή του χρόνου. Θετική διάθεση, λιγότερο άγχος, περισσότερη διασκέδαση, εναλλαγή παραστάσεων, φως γεμάτο με μπλε χρώμα, αυξημένη ερωτική διάθεση και, φυσικά,... διακοπές.

Το καλοκαίρι το ανοσοποιητικό μας σύστημα φαίνεται να είναι περισσότερο ενισχυμένο και οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μπορούν να βρίσκονται στο απόλυτο της λειτουργίας τους. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη εποχή αρρωσταίνουμε λιγότερο ή και καθόλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη μικρότερη έκθεση του οργανισμού σε παράγοντες κινδύνου: χαμηλή θερμοκρασία, διάφοροι απειλητικοί ιοί που μας καθιστούν ευαίσθητους σε λοιμώξεις κλπ είτε στο ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα που διαπιστώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι λόγοι για την αποτελεσματική λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού μπορεί να αφορούν στις ευεργετικές επιδράσεις των συστατικών θάλασσας π.χ. ιώδιο, του ήλιου μέσω της τροφοδότησης σε βιταμίνη D που αποδεδειγμένα ενισχύει το ανθρώπινο ανοσιακό σύστημα, αλλά και στο γεγονός της παρουσίας χαμηλών επιπέδων οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες φθείρει την ανθρώπινη υγεία και απορυθμίζει τη μεταβολική ικανότητα του οργανισμού. Τα χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες που παρατηρούνται τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οφείλονται αφενός στο ότι το άγχος (που προάγει το οξειδωτικό στρες) το καλοκαίρι είναι ελεγχόμενο, λόγω εποχής, και αφετέρου μπορεί να αυξάνεται και η ενδογενής αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μέσω της ψυχαγωγίας και της καλής διάθεσης που επιδρούν ευεργετικά στη ρύθμιση της έκφρασης ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων (π.χ. υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, σουπεροξειδική δισμουτάση κλπ) του οργανισμού. Αναμφισβήτητα, η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση και μπορεί να μειώνει την όρεξη.

Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών: την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο αυτές βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος χαρακτηρίζονται ως ανορεξιογόνοι, θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες και συμβάλουν αυτόνομα στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και στην επιταχυνόμενη οξείδωση θερμίδων.

Το ενδιαφέρον αυτό τετράπτυχο (ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη D, χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες, ενεργοποιημένοι παράγοντες λιπόλυσης) πέρα από τις ευεργετικές του επιδράσεις στην ενίσχυση της υγείας, φαίνεται ότι δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και για την αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους. Ο συνδυασμός της ικανοποιητικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, με την επάρκεια σε βιταμίνη D που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες προσφέρει στον οργανισμό το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο ήπιο βιολογικό περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού και η κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους. Με τον τρόπο αυτό το σώμα αρχίζει να επανακτά τη βιολογική του ισορροπία και το πλεονάζον βάρος μειώνεται σταδιακά γεγονός που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία. Βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή συνεισφέρει ως κρίσιμος παράγοντας η ενδεδειγμένη διατροφική συμπεριφορά, η οποία προάγει την απώλεια των παραπανίσιων κιλών και τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.


grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget