Αιθέρια Έλαια (essential oils)

Τα αιθέρια έλαια (λέγονται και πτητικά έλαια) παράγονται κυρίως από τα αρωματικά φυτά.
Είναι μείγματα από ουσίες που εξατμίζονται πολύ εύκολα. Από χημική άποψη μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες ενώσεων, όπως αλκοόλες, αιθέ­ρες, αλδεύδες, κετόνες, φαινόλες και εστέ­ρες. Οι ουσίες αυτές, με τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες. Τα αρωματικά φυτά αποθηκεύουν τα αι­θέρια έλαια μέσα σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα φύλλα, στο βλαστό, στα άνθη, στο φλοιό, στο ξύλο, ακόμη και στις ρίζες τους- στα άνθη του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου- στα φύλλα διαφόρων φυ­τών όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το θρούμπι, η μέντα, το δίκταμο, η δάφνη, η μυρτιά, η λαδανιά, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, ο δυό­σμος. Στους καρπούς όπως είναι το δαμάσκηνο, το μήλο, το σταφύλι. 

Τα μέρη του φυτού στα οποία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα αιθέρια έλαια είναι ειδικά κύτταρα, που λειτουργούν ως φυσικοί αποθηκευτικοί χώροι για το φυτό και ονομάζονται ελαιογόνοι αδένες. Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά γίνονται πτητικά σε θερμοκρασίες βρασμού (μεταξύ 50 – 320 βαθμών Κελσίου) 

Αιθέρια έλαια παράγονται από περίπου 2.000 φυτικά είδη. Τα φυτά παράγουν αιθέρια έλαια για να προσελκύσουν τα έντομα για την επικονίαση, για να προστατευτούν από τα φυτοφάγα ζώα και από διάφορες ασθένειες, για να μειώσουν τη διαπνοή του νερού από τα φύλλα τους -ιδιαίτερα τους θερμούς και ξηρούς μήνες-, και για να τα χρησιμοποιή­σουν ως αποθήκες ενέργειας. 

Αιθέρια έλαια και ιδιότητες: Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι γνωστές από πολύ παλιά. Η σημαντικότερη όμως ιδιότητα της παραγωγής των αιθέριων ελαίων από ορισμένα φυτά είναι ότι αποτελεί δικλίδα ασφαλείας στις υψηλές θερμοκρασί­ες, στην έντονη ακτινοβολία και στην ξηρα­σία της θερινής περιόδου. 

Αυτές οι συνθήκες επικρατούν στο μεσογειακό περιβάλλον. Σε πολλά φυτά αυτές οι ακραίες συνθήκες προκαλούν τη διακοπή της φωτοσύνθεσης και την καταστροφή των χλωροφυλλών τους. Όμως, τα φύλλα των λεγόμενων αείφυλλων σκληρόφυλλων φυτών, που είναι χαρακτηρι­στικά είδη της μεσογειακής χλωρίδας, έχουν ιδιαίτερες ικανότητες για να τις αντιμετωπί­ζουν: διοχετεύουν το περίσσευμα της έντο­νης ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε άλλες μεταβολικές αντιδράσεις. Μερικές από αυτές παράγουν ουσίες όπως είναι και τα αιθέρια έλαια. 

Ενώ η παραγωγή των αιθέριων ελαίων είναι μεγαλύτερη όσο η ζέστη και η ξηρασία είναι εντονότερες, μετά την επικονίαση των φυτών συνήθως ελαχιστοποιείται. Άσοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά πρέπει να έχουν υπόψη αυτή τους την ιδιότητα. 

Λόγω της πτητικότητας τους, τα αιθέρια έλαια έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Η αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή θερα­πείας με τη χρήση αιθέριων ελαίων. Εκτός από τον καλλωπισμό του προσώπου και του σώματος, η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από τις σωματι­κές και ψυχικές διαταραχές και στη βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής μας. Θεωρείται ότι τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντικαταθλιπτικές και άλλες ιδιότητες. 

Oι κυριότεροι τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων: Συσκευές καύσης: Είναι ο πιο εύκολος και πιο φθηνός τρόπος χρήσης, παράλληλα όμως είναι πολύ αποτελεσματικός αφού βιώνουμε το αιθέριο έλαιο στην αέρια κατάστασή του (τη λιγότερα στερεά μορφή ύλης). Επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο (ακόμα και αυτά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα). Τέλος είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξαγνίσουμε, να καθαρίσουμε ή απλά να αρωματίσουμε έναν χώρο. Απαιτούμενη ποσότητα: μέχρι 3 σταγόνες για ένα δωμάτιο 3×3. 

Τελετουργικά μπάνια: Το τελετουργικό μπάνιο είναι ένας τρόπος καθαρισμού και εξαγνισμού από τις ενέργειες της μέρας, ενέργειες με τις οποίες ήλθαμε σε επαφή κατά τη διάρκεια των καθημερινών ασχολιών μας. Ένα τέτοιο μπάνιο θα μας αναζωογονήσει και θα μας απαλλάξει από τα δυσάρεστα ενεργειακά βάρη. Είναι μία μέθοδος εύκολη στη χρήση της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο για την περίπτωσή μας. Στο μπάνιο μπορούμε να μείνουμε 15-20 λεπτά. Απαιτούμενη ποσότητα: 10-15 σταγόνες. Τα μπάνια είναι ειδικά για: αϋπνία προβλήματα περιόδου, πονοκεφάλους, κρυολογήματα κ.α.

Μασάζ: Το μασάζ είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος αρωματοθεραπείας που μπορεί να μας ανακουφίσει από σωματικές εντάσεις και σωματικούς πόνους. Ταυτόχρονα όμως η δράση του αιθέριου ελαίου δεν σταματά στο σώμα, αλλά προχωρεί στον ψυχισμό του ανθρώπου με αποτέλεσμα να τον ξεκουράζει. 

Το αιθέριο έλαιο δε χρησιμοποιείται ποτέ σε απευθείας επαφή με το δέρμα αλλά αναμιγνύεται με κάποιο βασικό λάδι π.χ. αμυγδαλέλαιο, σιτέλαιο, λάδι jojoba, λάδι αβοκάντο, λάδι άγριας τριανταφυλλιάς κ.α. Χρησιμοποιείται το μασάζ για σωματικά προβλήματα όπως: κυτταρίτιδα, κιρσούς, νευρικές διαταραχές, μώλωπες, φλεγμονές, πληγές, διαστρέμματα, δερματικά προβλήματα κ.α. 

Βασικά αιθέρια έλαια: Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για το τι μπορούν να κάνουν τα αιθέρια έλαια. Οι βασικότεροι είναι οι παρακάτω ( με αλφαβητική σειρά) 

* ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον καθαρισμό οποιασδήποτε συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας. Εξαγνίζει και αποτοξινώνει τόσο το υλικό όσο και τα ενεργειακά σώματα. Ιδανικό για εξαγνισμό χώρου. Κατά του άγχους. Για γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα (δυσμηνόρροια, ακμή, τριχόπτωση). Εντομοαπωθητικό. 

* ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Τονώνει, αναζωογονεί και δίνει ένα αίσθημα ευεξίας. Ανακουφίζει από το άγχος. Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Για κρυολογήματα. Για γαστρεντερικά προβλήματα (κακή πέψη, ερεθισμός εντέρων). 

* ΒΕΤΙΒΕΡ: Δρα εξισορροπητικά στο σύστημα των τσάκρα εναρμονίζοντας, εξισορροπώντας και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειες του ενός τσάκρα με το άλλο. Έχει μεγάλη σύνδεση με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος προστατεύοντας από την υπερβολική απορρόφηση αρνητικής ενέργειας. Ηρεμιστικό αλλά και τονωτικό. Αναζωογονεί τα κύτταρα. 

* ΓΙΑΣΕΜΙ: Επιφέρει πνευματική καθαρότητα. Οι λεπτές δονήσεις του γιασεμιού καθαρίζουν και φωτίζουν το νου και τον φέρνουν σε επαφή με την βαθύτερη Αλήθεια. Το άρωμα του είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους αγγέλους και λένε ότι τους προσελκύει. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Για αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα. Αντισηπτικό. 

* ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Συνδέεται με το τσάκρα του τρίτου ματιού και με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Το δενδρολίβανο είναι ψυχικός προστάτης, προφυλάσσοντας από τις αρνητικές ενέργειες. Είναι κατάλληλο για εξαγνισμό χώρων. Προάγει τη νοητική διαύγεια. Πολύ καλό τονωτικό. Για δερματικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Κατά της παχυσαρκίας, της τριχόπτωσης και της κυτταρίτιδας. Για ναυτίες, ζαλάδες και υπέρταση. Για ρευματισμούς, αρθρίτιδα, άσθμα, βήχα και γρίπη. 

* ΕΛΕΜΙ: Όπως η λεβάντα και το βετιβέρ, έτσι και το αιθέριο έλαιο του ελεμί έχει εξισορροπητική επίδραση μεταξύ των ανώτερων και των κατωτέρων κέντρων. Οι ενοποιητικές του ιδιότητες βοηθούν στην εναρμόνιση των πνευματικών πρακτικών με τις καθημερινές εγκόσμιες ενασχολήσεις. Φέρνει βαθιά γαλήνη σε συνδυασμό όμως με πλήρη διαύγεια. Έτσι δεν αποκοιμίζει και γι αυτό είναι χρήσιμο και βοηθητικό στον διαλογισμό. 

* ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Καθαρίζει και διευρύνει το τσάκρα του λαιμού. Οι δονήσεις του ανοίγουν την εσωτερική φωνή και δίνουν δημιουργικότητα και φυσικότητα στην επικοινωνία. Εξαγνιστικό και καθαριστικό χώρων. Πολύ καλό αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ασθενειών και επιδημιών. Εντομοαπωθητικό. 

*ΘΥΜΑΡΙ: Πολύ καλό τονωτικό και ενεργοποιητικό σε κάθε επίπεδο ύπαρξης: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό κλπ. Βοηθάει όσους έχουν τάση να ονειροβατούν ή να είναι αποκομμένοι και βυθισμένοι στην πνευματική τους ζωή σε βάρος της εγκόσμιας καθημερινής λειτουργίας. Για νευρική εξάντληση και χαμηλή πίεση. Καλό αντισηπτικό και προφυλακτικό ασθενειών. Για αναιμία, αρθρίτιδα, τριχόπτωση, πληγές δέρματος, τσιμπήματα κουνουπιών.  

*ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ: Χαλαρωτικό. Καλό για την υπέρταση και τον ερεθισμένο λαιμό. Για ακανόνιστες, επώδυνες περιόδους. Για γερασμένα δέρματα. 

*ΚΕΔΡΟΣ: Δημιουργεί πνευματική ανάταση και δυναμώνει τη σύνδεση μας με το θείο. Σταματάει το μπλοκάρισμα του νου και βοηθάει στην ανάπτυξη και διατήρηση της ισορροπίας και ελέγχου στη ζωή μας. Πολύ καλό ενάντια στο συνάχι, το άσθμα, την καταρροή και το βήχα. Αγχολυτικό. Εντομοαπωθητικό και σκωροαποθητικό. 

*ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Είναι πολύ επιβοηθητικό για μεταβατικές περιόδους, όπως σημαντικές πνευματικές αποφάσεις, επαγγελματικές αλλαγές, τέλος κάποιας στενής σχέσης ή θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου. Πολύ καλό αντισηπτικό. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Για τις αιμορροΐδες, την κυτταρίτιδα, τους κιρσούς, το ίδρωμα των ποδιών και τα κρυοπαγήματα. 

*ΛΕΒΑΝΤΑ: Έχει στενή συγγένεια με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος αλλά και με το τσάκρα της κορυφής. Επίσης έχει εξισορροπητική επίδραση στα ανώτερα και τα κατώτερα τσάκρα. Είναι το πιο πολύπλευρο αιθέριο έλαιο: ηρεμιστικό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, αναλγητικό, καταπραϋντικό και κυρίως εξισορροπητικό. Για πονοκεφάλους, ημικρανίες, καταρροή. Για τόνωση του κυκλοφοριακού και του νευρικού συστήματος. Για δερματολογικά προβλήματα. 

*ΛΙΒΑΝΙ: Είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τσάκρα της κορυφής. Σχετίζεται με τις υψηλότερες πνευματικές επιδιώξεις και μας βοηθά να συνδεθούμε μ’ εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που είναι αιώνιο και Θείο. Αναζωογονεί το νου και την ψυχή και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα πολύτιμο για διαλογισμό και άλλες πνευματικές εργασίες. Αντισηπτικό κατάλληλο για δερματικά προβλήματα. Κατεβάζει την πίεση. 

*ΛΟΥΪΖΑ: Χαλαρωτικό και καταπραϋντικό. Για στομαχικούς πόνους. Καθαρίζει το συκώτι. 

* ΜΑΡΑΘΟ: Ανήκει στα διουρητικά αιθέρια έλαια με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό ενάντια στην κατακράτηση υγρών, στις πέτρες των νεφρών, στην κυτταρίτιδα, την παχυσαρκία, το πρήξιμο των ποδιών. Συνδυάζεται τέλεια με αιθέρια έλαια λεβάντα και δενδρολίβανο για την παρασκευή λαδιού για μασάζ για το φούσκωμα και τις κοιλιακές διαταραχές. Είναι το έλαιο που διεγείρει τον εγκέφαλο να παράγει κολλαγόνο, χρησιμοπσιήστε το στο μπάνιο και στο καθημερινό ντουζ σας. *ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Συνδέεται με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και με το τσάκρα της καρδιάς. Βοηθάει στην εναρμόνιση της θέλησης μας με τη Θεία Θέληση και την επέκταση των συναισθημάτων της αγάπης από το ατομικό επίπεδο στο παγκόσμιο. Ηρεμιστικό και καταπραϋντικό για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Αγχολυτικό και αντιυπερτασιακό. Καλό για αλλεργίες πολλών τύπων. 

*ΜΥΡΟ: Αυξάνει και ενδυναμώνει την πνευματικότητα. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όσους αισθάνονται συναισθηματικά ή πνευματικά κολλημένοι και θέλουν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Χρησιμοποιείται και ως βοήθημα στο διαλογισμό. Για κρυολογήματα και συνάχι. Για δερματικά προβλήματα (πληγές, αιμορροΐδες, ρυτίδες). 

*ΝΕΡΟΛΙ: Συνδέεται με το τσάκρα της κορυφής γι’ αυτό και η εισπνοή του αρώματός του μας φέρνει σε επαφή με τον ανώτερο Εαυτό μας. Επιφέρει πνευματική καθαρότητα. Καταπραΰνει και ηρεμεί το νου. Πολύ καλό τονωτικό του νευρικού συστήματος και αναζωογονητικό του δέρματος. 

*ΠΕΥΚΟ: Εξαγνιστικό και αναζωογονητικό. Προάγει συναισθήματα ενέργειας και ευεξίας. Πολύ καλό αντισηπτικό και αγχολυτικό. Κατάλληλο για καθαρισμό χώρου. 

*ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Χαρίζει ψυχική ευφορία και συναισθήματα χαράς. Δίνει στο χώρο μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Κατάλληλο για πεπτικά προβλήματα, ταχυπαλμία και αϋπνία. 

*ΡΟΔΟΞΥΛΟ: Είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με το τσάκρα της κορυφής, την έδρα του εσωτερικού Διδασκάλου. Είναι πολύ πνευματικό αιθέριο έλαιο και ιδιαίτερα πολύτιμο για διαλογισμό ή οποιαδήποτε άλλη πνευματική εργασία. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα χωρίς να φέρνει υπνηλία. Πολύ καλό αντισηπτικό και αναζωογονητικό των κυττάρων. 

*ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ: Μία από τις μεγαλύτερες αρετές του είναι ότι συνδέει το τσάκρα της βάσης με αυτό της κορυφής. Έτσι εναρμονίζει τις πνευματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της σκέψης, των συναισθημάτων και της δράσης. Πολύ επιβοηθητικό για το διαλογισμό γιατί καθησυχάζει τη λειτουργία του νου και επιφέρει πνευματική διάθεση. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Καλό για γαστρεντερολογικά προβλήματα καθώς και για ναυτία και συνάχι. 

*ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ: Είναι το ύψιστο αιθέριο έλαιο για το τσάκρα της καρδιάς, το κέντρο της Αγάπης. Το βοηθάει να ανοίξει, αλλά, ακόμη κι όταν είναι ήδη ανοικτό, τονώνει την ενέργειά του ακτινοβολώντας προς τα έξω Αγάπη. Είναι το αγαπημένο άρωμα των αγγέλων. Τονώνει την δημιουργικότητα. Καλό ηρεμιστικό αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος. Για καρδιακά προβλήματα και κακό κυκλοφοριακό. Για δερματικά και γυναικολογικά προβλήματα. 

*ΥΛΑΝΓΚ-ΥΛΑΝΓΚ: Είναι συνδεδεμένο με το τσάκρα του ιερού οστού, το κέντρο της δημιουργικότητας και των συναισθημάτων. Ασκεί χαλαρωτική επίδραση και βοηθάει στη δημιουργία ειρηνικών συναισθημάτων. Ηρεμιστικό, καλό για την ένταση και την αϋπνία. Βοηθάει στη ρύθμιση του αναπνευστικού και καρδιακού παλμού. Για γαστρεντερικά προβλήματα. 

*ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Έχει θεραπευτική επίδραση στο τσάκρα του λαιμού, το κέντρο της έκφρασης και της επικοινωνίας. Επιβοηθητικό σε πολλές σωματικές ασθένειες. Για ρευματισμούς, αρθριτικά, παχυσαρκία. Ρυθμίζει την ενδοκρινική ισορροπία. Κατάλληλο για δερματίτιδες και γενικά για δερματικές παθήσεις. 

*ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Συνδέεται με το τσάκρα του λαιμού πάνω στο οποίο δρα ενεργητικά και καταπραϋντικά. Έτσι βοηθάει στην επικοινωνία και στην έκφραση της Αλήθειας. Έχει κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Ενδείκνυται για δερματοπάθειες, ξηροδερμία, σπάσιμο αγγείων, ρευματισμούς και αρθριτικά. Αντιαλλεργικό, αντισηπτικό, αγχολυτικό και κατά της αϋπνίας. 

 ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια