BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το φυτό Ροδιόλα ως αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη


Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτό το βότανο το οποίο αξιοποιείται στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή ιατρική για πάνω από 3.000 χρόνια, δύναται να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytomedicine και διεξήχθη από τον Δρ. Jun J. Mao, βοηθό καθηγητή της οικογενειακής ιατρικής, κοινοτικής υγείας και επιδημιολογίας του Perelman School of Madicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Η rhodiola rosea, γνωστή και ως ροδιόλα, αξιοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την προαγωγή της παραγωγικότητας στην εργασία, της μακροζωίας και για την πρόληψη ποικίλων ιατρικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων της κόπωσης, της υψοφοβίας και της κατάθλιψης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ροδιόλα μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεση διεγείροντας τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι το βότανο επιδρά στα επίπεδα της β -ενδορφίνης του οργανισμού μας.


Στην πρώτη δοκιμή των επιδράσεων της ροδιόλας, οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδράσεις της στην ήπια προς μέτρια καταθλιπτική διαταραχή με αυτές της σερτραλίνης, ένα σύνηθες αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Η κατάθλιψη είναι συχνή και καταβάλλει πάνω από 19 εκατ. Αμερικανούς, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο. Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλό κίνδυνο διάπραξης αυτοκτονίας και με την ταυτόχρονη συνύπαρξη άλλων διαταραχών και σωματικών ασθενειών.

Δυστυχώς, περίπου το 70% των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αντιδρούν στη θεραπεία με συμβατικά αντικαταθλιπτικά, ενώ πολλοί ασθενείς διακόπτουν τη φαρμακευτική θεραπεία αφού εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες. «Επιπροσθέτως, άνθρωποι με ήπια συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογούν πιο σοβαρές τις παρενέργειες και το κόστος της θεραπείας έναντι των περιορισμένων θετικών επιδράσεων των αντικαταθλιπτικών», δηλώνουν οι ερευνητές. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «γι’αυτό δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης προτιμούν τις εναλλακτικές θεραπείες, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν».

Στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν η διερεύνηση της ασφαλούς χρήσης και αποτελεσματικότητας της ροδιόλας για τη θεραπεία της ήπιας προς μέτριας κατάθλιψης και η ανίχνευση εάν το βότανο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια εναλλακτική θεραπεία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να ωφελήσει άτομα με κατάθλιψη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ενήλικες που είχαν στο ιστορικό τους δυο ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια, καταθλιπτική διάθεση ή έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα για τουλάχιστον 2 βδομάδες, καθώς και βασικά καταθλιπτικά συμπτώματα όπως ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, κόπωση και επαναλαμβανόμενο αυτοκτονικό ιδεασμό.

Για 12 βδομάδες ο κάθε συμμετέχοντας λάμβανε συγκεκριμένη δόση είτε ροδαλίας, είτε σερτραλίνης είτε εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στη διάθεση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν σερτραλίνη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι τη 12η βδομάδα της θεραπείας τους από όσους λάμβαναν ροδιόλα, αλλά οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Συγκριτικά με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς με ροδιόλα είχαν 1.4 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, ενώ όσοι λάμβαναν σερτραλίνη 1.9 φορές. Ωστόσο, το 63% των ασθενών με σερτραλίνη ανέφεραν παρενέργειες, σε αντίθεση με το 30% όσων λάμβαναν ροδιόλα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ροδιόλα έχει μικρότερο ρίσκο και περισσότερα οφέλη για τη θεραπεία ήπιας προς μέτριας κατάθλιψης.

«Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι προκαταρτικά, αλλά δείχνουν ότι η βοτανοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει άτομα με κατάθλιψη τα οποία δεν αντέχουν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά εξαιτίας των παρενεργειών», δηλώνει ο Δρ. Mao.

Οι ερευνητές τονίζουν ως βασικό περιορισμό της έρευνας το μικρό δείγμα. «Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε για να παράγει προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χρήσης, ώστε να καθοριστούν οι απαραίτητοι υπολογισμοί δείγματος για μελλοντικές έρευνες». Παρά τους περιορισμούς της προκαταρκτικής έρευνας, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ροδιόλα έχει αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε μερικούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια κατάθλιψη, αν και απαραίτητες κρίνονται οι μακροπρόθεσμες έρευνες για να αξιολογηθούν τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες.

«[Η ροδιόλα] φαίνεται να είναι πιο ανεκτική από τη σερτραλίνη, το οποίο υποδεικνύει τις ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν αντέχουν τις παρενέργειες των συμβατικών αντικαταθλιπτικών», καταλήγουν οι ερευνητές./enallaktikidrasi.com/2015/06/rodiola-ws-therapeia-gia-katathlipsi/#ixzz3c5EYE9QX

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget