Μυρωδιές που .. θεραπεύουν!

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι συγκεκριμένες μυρωδιές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του άγχους, στη βελτίωση τηςπνευματικής και φυσικής άσκησης, στην απαλλαγή από ορισμένους πόνους, στην αϋπνίαακόμα και στην απώλεια βάρους;


Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση της όσφρησης είναι10.000 φορές πιο ακριβής στην αναγνώριση διάφορων μυρωδιών, από ότι η αίσθηση της γεύσης, καθιστώντας την ιδανικό σύμμαχο στηνπρόληψη ασθενειών. Η ανθρώπινη μύτη έχει εκατομμύρια ανιχνευτές μυρωδιών. Όταν αυτοί εντοπίσουν μία μυρωδιά, μεταφέρουν την πληροφορία στον οσφρητικό βολβό, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου, που ταξινομεί τα σήματα και τα αναμεταδίδει στο μεταιχμιακό σύστημα. Το μέρος αυτό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, τα συναισθήματα και μερικές από τις βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως είναι η σίτιση, η επίθεση, η σεξουαλική επιθυμία, το στρες κ.α.
Όμως λόγω της εγγύτητάς τους, οι νευρολογικοί «ελεγκτές» των συμπεριφορών αυτών μπορούν ναμπλεχτούν. Έτσι, για παράδειγμα εξηγείται, πώς κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της έλξης, το δείπνο είναι συχνά έναπροοίμιο για το σεξ. Αυτή η διαδικασία εξηγεί ακόμα και τον λόγο για τον οποίο ορισμένες μυρωδιές μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση πολλών επιβαρυντικών για την υγεία, καταστάσεων.
Ποιες είναι όμως αυτές οι ευεργετικές μυρωδιές;
 

Πορτοκάλι και λεβάντα για το στρες
Σε μία αυστριακή έρευνα προέκυψε, ότι η αίσθηση της λεβάντας, αλλά και του πορτοκαλιού, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για όσους αισθάνονταιαγχωμένοι. Σε πείραμα που έγινε, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: στην πρώτη έδωσαν να μυρίσει πορτοκάλι και λεβάντα ενώ στη δεύτερη δεν έδωσαν τίποτα. Τα μέλη της πρώτης ομάδας, σύμφωνα με τους ερευνητές, αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένα, πιο αισιόδοξα και ήρεμα σε σχέση με εκείνα της δεύτερης.
Tip: Προσθέστε μερικές σταγόνες από έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού στο χώρο σας και στο γραφείο σας, για να απαλλαγείτε από το στρες.Πράσινο μήλο για τη λιγούρα
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο του Σικάγο, μία αγαπημένη σας μυρωδιά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αίσθηση τηςπείνας που ίσως νιώθετε. Οι ερευνητές έδωσαν στους υπέρβαρους συμμετέχοντες να μυρίσουν μίαμπανάνα, ένα πράσινο μήλο και δυόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι έβρισκαν τη μυρωδιά του μήλου πιο ευχάριστη, κατάφεραν να χάσουνπερισσότερα κιλά, από εκείνους που μύρισαν τα άλλα προϊόντα.
Tip:  Μία καλή ιδέα για να ελέγχετε και εσείς τη λιγούρα, είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι με την αγαπημένη σας μυρωδιά και να το ανοίγετε κάθε φορά, που νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να υποκύψετε στον πειρασμό.

Δεντρολίβανο για τη μνήμη
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μάθετε κάτικαινούργιο, θυμηθείτε πρώτα να μυρίσετε ένακλωναράκι δεντρολίβανο. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Northumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν, ότι το αρωματικό αυτό φυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες, όταν κάποιος θέλει να μάθει και να συγκρατήσει μία νέα πληροφορία.Απόδειξη αυτού, οι 48 φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα και διέπρεψαν στα τεστ γνώσης, αφού φυσικά πρώτα είχαν μυρίσει δεντρολίβανο.
 

Tip:  Αγοράστε μία γλάστρα με δεντρολίβανο και μυρίστε ένα κλωναράκι, πριν από τις επόμενες εξετάσεις σας, για να αριστεύσετε.Αιθέρια έλαια για το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν την ιδανική λύση για τις κράμπες της εμμηνόρροιας, που αισθάνονται οι γυναίκες. Χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τρεις ομάδες, προσφέροντας στην πρώτη ένα καθημερινό 15λεπτο,μασάζ με αιθέρια έλαια για μια εβδομάδα πριν την περίοδό τους, στη δεύτερη το ίδιο μασάζ για το ίδιο χρονικό διάστημα χωρίς όμως τα αιθέρια έλαια και στην τελευταία ομάδα δεν έδωσαν απολύτως τίποτα. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα της αρωματοθεραπείας ανέφεραν, ότι οι κράμπες είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Tip:   Προσθέστε δύο σταγόνες από έλαιο λεβάνταςμία σταγόνα από έλαιο φασκόμηλου καιμία σταγόνα έλαιο τριαντάφυλλο σε μια βάση από αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στην κοιλιά σας μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα πριν από την περίοδό σας.

Λεβάντα και δυόσμος για τους πόνους
Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου της Νέας Υόρκης, αναζητώντας έναν τρόπο για να παίρνουν οι ασθενείς λιγότερα φαρμακευτικά σκευάσματα, έδωσαν στους ασθενείς, πριν από το λαπαροσκοπικό, γαστρικό bypass, που θα έκαναν, να μυρίσουν λεβάντα. Αυτοί οι ασθενείς χρειάστηκαν αρκετά λιγότερο αναισθητικό πριν από την εγχείρηση και λιγότερα αναλγητικά κατά την ανάρρωση. Την ίδια λειτουργία έχει και ο δυόσμος, ο οποίος σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Wheeling Jesuitαπαλύνει τον πονοκέφαλο.
Tip:  Την επόμενη φορά, που θα αισθανθείτε, ότι το κεφάλι σας πάει να «σπάσει», μυρίστε έναχαρτομάντιλο, που θα έχετε προηγουμένως ποτίσει με άρωμα λεβάντας ή δυόσμου, πριν επιλέξετε τη λύση ενός παυσίπονου.

Γκρέιπφρουτ για τη νεότητα
Το φρέσκο αυτό εσπεριδοειδές μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της ηλικίας. Όταν οι συμμετέχοντες σε μία έρευνα είδαν φωτογραφίες από 20 μοντέλα, αφού πρώτα είχαν μυρίσει γκρέιπφρουτ, θεώρησαν ότι τα μοντέλα ήταν 3 χρόνια μικρότερα από ότι στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με άλλα άτομα, που είδαν τις φωτογραφίες χωρίς να έχουν μυρίσει γκρέιπφρουτ.
 

Tip:  Επιλέξτε ένα άρωμα με βάση το γκρέιπφρουτ ή απλά λουστείτε με σαμπουάν μεγκρέιπφρουτ και τα σχόλια του φιλικού σας περιβάλλοντος θα είναι σίγουρα κολακευτικά, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας.

Λεβάντα για ήρεμο ύπνο
Υπάρχει ένας βασικός λόγος, που αρκετοί άνθρωποι γεμίζουν τα μαξιλάρια τους με άρωμα λεβάντας. Η μοναδική αυτή μυρωδιά συμβάλει σε έναν ποιοτικόκαι χαλαρωτικό ύπνο, ενώ μελετητές από την Αγγλίακαι την Κορέα επιμένουν, ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από ήπιας μορφής αϋπνία.
Tip:  Τοποθετήστε έλαιο λεβάντας στα μαξιλάρια σας, λίγο πριν ξαπλώσετε να κοιμηθείτε. Χαλαρώστε και απολαύστε ένα υπέροχο 8ωρο ξεκούραστου ύπνου.

Δυόσμος για ενέργεια
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Wheeling Jesuit, το άρωμα δυόσμου το οποίο μύρισαν οι αθλητές τουμπάσκετ, πριν από τον αγώνα, τους χάρισε μεγαλύτερο κίνητρο, περισσότερη ενέργεια,ταχύτητα και αυτοπεποίθηση.
Tip:   Όταν αισθάνεστε, ότι η κούραση σας έχεικαταβάλει, μυρίστε ένα φυλλαράκι δυόσμου γιαενέργεια και δύναμη. Οι επιδόσεις σας στην άσκηση θα σας ανταμείψουν.


Ταλκ για τη λίμπιντο
Το ταλκ για τα μωρά, μαζί με αγγούρι και γλυκόριζαείναι μία «συνταγή» που έρευνες έχουν δείξει, ότι ερεθίζει τις γυναίκες αυξάνοντας την παροχή αίματοςκατά 13%. Η μυρωδιά της κολοκυθόπιτας και τηςλεβάντας έρχονται δεύτερες στην κατάταξη της λίστας με τις «αισθησιακές» μυρωδιές, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος κατά 11%.

Tip:   Κάντε το δέρμα σας πιο απαλό, προσθέτοντας ταλκ για τα μωρά μετά από ένα χαλαρωτικό ντους. Η κίνηση αυτή θα σας χαρίσει ανάλαφρη και ερωτική διάθεση.
Πηγή: http://www.labellissima.gr/index.php/diatrofi-mmenu/fysika-mmenu/247-smells_that_heal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια