Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE
(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Διατροφή για υγιές δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα.

Παρόλο που το θέμα της λαμπερής επιδερμίδας φαίνεται να απασχολεί και τα δύο φύλα συνήθως οι γυναίκες ασχολούμαστε πιο σχολαστικά με ...

Παρόλο που το θέμα της λαμπερής επιδερμίδας φαίνεται να απασχολεί και τα δύο φύλα συνήθως οι γυναίκες ασχολούμαστε πιο σχολαστικά με αυτό και επενδύουμε συχνότερα χρήματα για την αγορά προιόντων περιποίησης της επιδερμίδας μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιβάρυνση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας.

Διατροφή - δέρμα & επιδερμίδα
Το δέρμα αποτελεί όργανο του σώματός μας όπως και τα υπόλοιπα. Καλύπτει το σώμα, μας προστατεύει από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, από επιβλαβείς ουσίες, από την εισβολή μικροοργανισμών, από μηχανικές βλάβες και από την ακτινοβολία. Στο εσωτερικό του δέρματος λαμβάνουν χώρα πολλές και περίπλοκες διαδικασίες όπως η ρύθμιση της ομοιόστασης του σώματος καθώς και η θερμοκρασία του. Επίσης, έχει πολλές νευρικές απολήξεις που μας δίνουν την δυνατότητα να ''αισθανόμαστε΄΄ ένα άγγιγμα και να νιώθουμε πόνο με κάποιο ερέθισμα και κυριότερο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος αφού μας προστατεύει από την είσοδο των μικροβίων στο εσωτερικό του σώματος.
Ανεξαρτήτως φύλου όλοι θέλουμε να έχουμε υγιές και σφρυγηλό δέρμα που να λάμπει και ειδικά οι γυναίκες ενδιαφερόμαστε πολύ για την όψη του προσώπου μας χρησιμοποιώντας συχνά διάφορες ενυδατικές κρέμες ή διάφορα προιόντα μακιγιάζ για την βελτίωσή της.
Η φύση όμως έχει προβλέψει γι' αυτό πριν την έναρξη κατασκευής καλυντικών ομορφιάς και περιποιήσης σώματος προσφερόντας μας τα "αντιοξειδωτικά".

Aντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που περιλαµβάνονται στα τρόφιµα και προστατεύουν το γενετικό µας υλικό (DNA), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την καταστροφή του DNA και έχουν σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση και την γήρανση.

Τα 3 βασικά βήματα για υγιή επιδερμίδα είναι:
1) Η καλή ποιότητα ύπνου
2) Η σωματική άσκηση
3) Η διατροφή
Φαίνεται λοιπόν ότι τα φαγητά που βάζουμε στο πιάτο μας μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας.
Η βιταµίνη C και η βιταµίνη Ε αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταµίνες, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών.
Η έλλειψή της, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και µειωµένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά ακόµη πιο σηµαντική την επαρκή πρόσληψή της.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: πορτοκάλι, µανταρίνι,ντομάτες,μπρόκολο, λεµόνι, γκρέιπ-φρουτ (κυρίως εσπεριδοειδή), ακτινίδιο, φράουλες, αλλά και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, µαρούλι), πιπεριά και µαϊντανό.
Η βιταµίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισµού και επιβραδύνει τα σηµάδια φθοράς του χρόνου, παρεµποδίζοντας το σχηµατισµό των ελευθέρων ριζών.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ:φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο, οι σπόροι σιταριού, τα αυγά, τα δηµητριακά, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: συκώτι, αυγά, φρούτα και τα λαχανικά µε βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώµα, όπως η ντοµάτα, το πεπόνι, το καρότο και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το µαρούλι και τα πράσινα χόρτα.
Τα ιχνοστοιχεία φαίνεται και αυτά να βοηθούν στην καλή διατήρηση της επιδερμίδας μας.

Το σελίνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από τον ήλιο.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά και ξηροί καρποί.
Άλλο ένα βασικό ιχνοστοιχείο αποτελεί ο ψευδάργυρος , ο οποίος φαίνεται να προστατεύει το DNA των κυττάρων.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ: οστρακοειδή , μαλάκια, κρέας ,μανιτάρια, σύκα , κρέας και ξηροί καρποί.
Άλλη κατηγορία ουσιών µε αντιοξειδωτική δράση αποτελούν τα φλαβονοειδή που συναντώνται στο τσάι, τις φράουλες, τα κρεµµύδια, τα µήλα, τις πατάτες, τις µπανάνες και το κόκκινο κρασί.
Τέλος βασικό μέρος για την ανάπλαση της επιδερμίδας και την λαμπερή όψη της αποτελεί και η ενυδάτωσή της.
Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισµού και ιδιαίτερα του δέρµατος, αφού καµία κυτταρική λειτουργία δεν µπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία αυτού. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρµα πιο ελαστικό, καθιστώντας µια πρόσληψη της τάξης του 1 – 1,5lt ηµερησίως απαραίτητη.
Πριν λοιπόν ενδιαφερθούμε για την αγορά καλλυντικών περιποίησης της επιδερμίδας και μακιγιάζ ας προσθέσουμε στην διατροφή μας τρόφιμα που αναζωογονούν , προστατεύουν και περιποιούνται όχι μόνο το δέρμα μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας υγιή οργανισμό και κατά συνέπεια δέρμα που ακτινοβολεί και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.
elena-geladaΈλενα Γελαδά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elenagelada@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια