Νέα δεδομένα για τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, δείχνει πως η κατανάλωση μιας
Μεσογειακού-τύπου δίαιτας, εμπλουτισμένης με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, σχετίζεται με βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα.Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της πνευματικής λειτουργίας. Το οξειδωτικό στρες φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας, ενώ από την άλλη, προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της Μεσογειακής δίαιτας στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, συμμετείχαν συνολικά 447 ενήλικες, ηλικίας 67 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι εμφάνιζαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες ακολούθησε ένα από τα παρακάτω διατροφικά πρότυπα: Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ανά εβδομάδα (1), Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με 30 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών (καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων) ανά ημέρα (2) η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (3).

Μετά από διάστημα παρακολούθησης 4 ετών κατά μέσο όρο, τα άτομα που ακολούθησαν το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, εμπλουτισμένο είτε με ελαιόλαδο είτε με ξηρούς καρπούς, παρουσίασαν βελτίωση σε ορισμένους δείκτες που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία και τη μνήμη, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η κατανάλωση μιας Μεσογειακού-τύπου δίαιτας εμπλουτισμένης με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, θα μπορούσε ίσως να αναστρέψει τη σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας. Ωστόσο, τονίζουν, αν και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, η παρατηρούμενη συσχέτιση θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια