BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δίαιτα ή άσκηση για τη μείωση του σακχάρου ;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο
επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, αν και πολλοί πιστεύουν πως τα οφέλη της άσκησης, του περιορισμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων και της απώλειας βάρους είναι παρόμοια, φαίνεται ότι τελικά οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να προσφέρουν διακριτά ή και συσσωρευτικά οφέλη, όσον αφορά στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.


Στη μελέτη συμμετείχαν 52 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, που ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με στόχο να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 6-8% μέσω περιορισμού της ενεργειακής πρόσληψης (1), άσκησης (2) ή συνδυασμού και των δύο (3). Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αξιολογήθηκε μέσα από τον προσδιορισμό των επιπέδων ινσουλινοευαισθησίας των συμμετεχόντων, ενός δείκτη που εκφράζει το πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί ο οργανισμός την παραγόμενη ινσουλίνη.

Η μελέτη έδειξε πως τόσο η άσκηση, όσο και ο θερμιδικός περιορισμός επέδρασαν θετικά στο δείκτη ινσουλινοευαισθησίας. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι η ομάδα που ακολούθησε το «συνδυαστικό» πρόγραμμα εμφάνισε 2 φορές μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη, συγκριτικά με καθεμιά από τις παραπάνω προσεγγίσεις ξεχωριστά.

Φαίνεται λοιπόν ότι η άσκηση και ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορούν να δράσουν συνδυαστικά, προσφέροντας πολλαπλάσιο όφελος όσον αφορά στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αναμενόμενα, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως εάν διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, τότε δεν παίζει ρόλο το είδος των τροφίμων που καταναλώνουν. Αντίστοιχα, πολλοί ακολουθούν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, αλλά δε γυμνάζονται. Τελικά, η παρούσα μελέτη δείχνει πως μπορεί κανείς να είναι ακόμη περισσότερο υγιής εάν συνδυάζει και τα δύο.

neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget