Η σημασία της διατροφής στην θεραπεία του Διαβήτη

Η συχνότητα εμφάνιση του διαβήτη στους ενήλικες (διαβήτης τύπου 2) με την πάροδο των χρόνων αυξάνει. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται. Βρίσκεται στην 7η θέση του CDC (centers for disease control and prevention) με τις κύριες αιτίες θανάτου όμως αν προσέξουμε λίγο θα δούμε στην πρώτη θέση να βρίσκονται τα καρδιαγγειακά τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον διαβήτη.


diabhths nosos
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ο έλεγχος του διαβήτη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα και το είδος της θεραπείας μπορεί να επηρεάσει αυτή την πιθανότητα.
Η προσεγμένη διατροφή και η χρήση της μετφορμίνης συνδέθηκαν με λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τη θεραπεία με ινσουλίνη στην συγκεκριμένη έρευνα.
Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία με επικεφαλή τον Dr Adam Ali Ghotbi, MD, εξέτασαν θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και τον τρόπο που επηρεάζει αυτό την υγεία των ασθενών και τα ποσοστά θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Στη μελέτη εξετάστηκαν 8.192 υπέρβαρους ασθενείς οι οποίοι ήταν με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Για την μελέτη, οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε μία από τις ακόλουθες ομάδες με βάση τη θεραπεία που έλαβαν.
  • Δίαιτα (1394 ασθενείς)
  • η θεραπεία με μετφορμίνη (1631 ασθενείς)
  • η θεραπεία ινσουλίνης (1116 ασθενείς)
  • η θεραπεία με σουλφονυλουρία (1083 ασθενείς)
  • μετφορμίνη με σουλφονυλουρία (1565 ασθενείς)
  • μετφορμίνη με ινσουλίνη (1000 ασθενείς)
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς από την έναρξη της μελέτης έως την εμφάνιση κάποιας επιπλοκής όπως ένα καρδιακό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, μη θανατηφόρο εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανακοπή ή θάνατο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ασθενείς που έλεγχαν τη διατροφή τους και μόνο φαίνεται ότι μείωσαν τις πιθανότητές να έχουν ένα καρδιακό επεισόδιο κατά 35 τοις εκατό σε σύγκριση με την χρήση ινσουλίνης.
Λαμβάνοντας μόνο μετφορμίνη μειώθηκαν οι πιθανότητες των ασθενών να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο κατά 26 τοις εκατό και κατά 27 τοις εκατό την θνησιμότητα σε σχέση με την χρήση ινσουλίνης.
Δεν βρέθηκε άλλη θεραπεία ή συνδυασμός που να έχει σημαντικά οφέλη σε σχέση με την θεραπεία με ινσουλίνη.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 905 ασθενείς παρουσίασαν κάποιο καρδιακό επεισόδιο, και 708 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι σε υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, η μονοθεραπεία με μετφορμίνη ή η δίαιτα είναι η μόνη θεραπεία που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τη θεραπεία με ινσουλίνη.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Abbott Laboratories, δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό 'Diabetes Care με τίτλο "Association of Hypoglycemic Treatment Regimens on Cardiovascular Outcomes in Overweight and Obese Subjects With Type 2 Diabetes"
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας, παρόλο που τα οφέλη της διατροφής είναι αποδεδειγμένα από πλήθος ερευνών σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουμε την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο θεράπον ιατρός.Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος


H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια