BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το γαϊδουράγκαθο εναντίον του καρκίνου στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και άλλα…


Η νόσος του Cushing δεν πρέπει να συγχέεται με το Σύνδρομο του Cushing, το οποίο προκαλείται από όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου.  

Ο όγκος περιέχει αυξημένη ποσότητα από την ορμόνη του στρες αδρενοκορτικοτροπίνη (ACTH) και ακολουθείται από απελευθέρωση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. 

Αυτό οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση και μυϊκή αδυναμία. 

Οι ασθενείς είναι επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και τις λοιμώξεις και μπορεί να εμφανίσουν γνωστική δυσλειτουργία ή ακόμη και κατάθλιψη.

Σε ένα ποσοστό 80 – 85% ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Για περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει εγχείριση, υπάρχει επί του παρόντος μόνο μια εγκεκριμένη θεραπεία η οποία δυστυχώς προκαλεί έντονες παρενέργειες, όπως υπεργλυκαιμία, σε περισσότερο από το 20% των ασθενών.

Οι επιστήμονες στην ομάδα του Günter Stalla, ενδοκρινολόγου στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ στο Μόναχο, μόλις ανακάλυψαν σε καλλιέργεια κυττάρων, δοκιμές σε ζώα και ανθρώπινο ιστό από τον όγκο, την ύπαρξη ενός ακίνδυνου φυτικού εκχυλίσματος για τη θεραπεία της ασθένειας. 

Ο Marcelo Paez-Pereda, βασικός επιστήμονας της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine δηλώνει τα εξής: «Η σιλιμπινίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό των σπόρων γαϊδουράγκαθου. 

Είναι εξαιρετικά ασφαλής για τους ανθρώπους και χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου και της δηλητηρίασης». 

Μετά τη θεραπεία με σιλιμπινίνη, τα καρκινικά κύτταρα συνέχισαν την κανονική παραγωγή της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTH), η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνθηκε και τα συμπτώματα της νόσου Cushing στα ποντίκια εξαφανίστηκαν.

Το 2013, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ κατέθεσαν αίτηση για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για ένα μεγάλο σύνολο χημικών και φυσικών ενώσεων συμπεριλαμβανομένης της σιλιμπινίνης για τη θεραπεία όγκων στην υπόφυση. 

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, εκ των οποίων μόνο 5,5 ανά 100.000 σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν τη νόσο του Cushing, αυτή η πάθηση είναι πολύ συνηθισμένη σε διάφορα κατοικίδια ζώα. 

Για παράδειγμα, το 4% των σκύλων και το 7% των αλόγων πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. 

Έτσι, οι ερευνητές σχεδιάζουν πλέον τη δοκιμή ειδικών σκευασμάτων με μια πολύ καθαρή ουσία και βραδεία απελευθέρωση του δραστικού συστατικού σιλιμπινίνη σε κλινικές δοκιμές.
Τρόπος δράσης της σιλιμπινίνης
Ο Marcelo Paez-Pereda εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι η νόσος του Cushing προκαλείται από την απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας ACTH. 

Έτσι, αναρωτηθήκαμε τι προκαλεί αυτή την υπερπαραγωγή και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε». 

Στα πρώτα πειράματά τους, οι ερευνητές βρήκαν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες της πρωτεΐνης θερμικού σοκ 90 (HSP90) στον καρκινικό ιστό ασθενών με τη νόσο του Cushing. Σε φυσιολογικές ποσότητες η HSP90 βοηθά στη σωστή αναδίπλωση μιας άλλης πρωτεΐνης, τον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών, η οποία με τη σειρά της αναστέλλει την παραγωγή ACTH.
Ο Paez-Pereda συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά μόρια HSP90 στον ιστό του όγκου, αυτά ενώνονται με τον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών. 

Ανακαλύψαμε ότι η σιλιμπινίνη συνδέεται με την HSP90 επιτρέποντας έτσι στα μόρια του υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών να διαλυθούν από την HSP90. 

Με τη σιλιμπινίνη ίσως έχουμε ανακαλύψει μια μη επεμβατική μέθοδο όχι μόνο για τη θεραπεία της σπάνιας νόσου του Cushing αλλά και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τους υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών, όπως όγκοι στον πνεύμονα, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ή πολλαπλό μυέλωμα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget