BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Η διατροφική αξία του αρακά

Όσπριο ή λαχανικό; Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά.
Πρακτικά, αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φρέσκα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αρακάς, το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.



Ο αρακάς αποτελεί φυτική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες όμως δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ωστόσο, ο συνδυασμός του με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα το ρύζι ή τα προϊόντα δημητριακών, βελτιώνει τη βιολογική αξία της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης.

Παράλληλα, ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι βρασμένου αρακά περιέχει 8-9 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που καλύπτει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Μάλιστα, περιέχει τόσο αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, όσο και διαλυτές, που έχει φανεί ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, ο αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, συστατικών που είναι απαραίτητα –μεταξύ άλλων- για τη σύνθεση του DNA, τη διαδικασία πήξης του αίματος και τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών, αντίστοιχα. Είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο, ενώ παρέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τέλος, από τον αρακά δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει και πλήθος φυτοχημικών συστατικών, όπως για παράδειγμα πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και άλλες ενώσεις, που σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ενδεχομένως να ασκούν υπολιπιδαιμική και αντικαρκινική δράση.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr


H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget