Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο μειωμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη...

Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου φαίνεται να διαταράσσει τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο... αίμα και να μειώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση διαβήτη, ακόμη και σε νέους υγιείς ενηλίκους.

Αυτό προκύπτει από νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Έζρα Ταζάλι, μελέτησαν σε εργαστηριακές συνθήκες 19 υγιείς άνδρες, 18-30 ετών. Οι εθελοντές, μετά από τρεις συνεχόμενες νύχτες που κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες, εμφάνισαν αυξημένα κατά 15% έως 30% επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα, με συνέπεια η ινσουλίνη στον οργανισμό τους να έχει κατά 23% μειωμένη ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Παρόλο που τα ίδια τα επίπεδα του σακχάρου δεν επηρεάστηκαν, η αυξημένη αυτή αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί ένδειξη προ-διαβήτη, που σταδιακά μπορεί να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Στο παρελθόν, και άλλες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου, στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει αυτό τον συσχετισμό και να φωτίσει περισσότερο τον σχετικό βιολογικό μηχανισμό.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα συνιστούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όμως όταν το επίπεδό τους παραμένει συνεχώς αυξημένο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για τάση εκδήλωσης διαβήτη, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.


H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από konradlew. Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget