BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Σέσκουλα ή λαχανίδες, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά κατάλληλα ακόμα για τον διαβήτη και την δυσκοιλιότητα

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Τα σέσκουλα (Beta vulgaris) συγγενεύουν με το κοκκινογούλι και στην πραγματικότητα είναι γογγύλια. Ανήκουν στην οικογένεια των χηνοποδίων (chenopodiaceae). Είναι λαχανικό με πλούσιο φύλλωμα και ιδιαίτερη γεύση. Με μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά φύλλα, τα σέσκουλα έχουν μια στυφή γεύση. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα π.χ. κόκκινο ή άσπρο. Άλλες ονομασίες του σέσκουλου είναι λαχανίδα ή σέσκλο ή γλυκορίζι.



Το καλλιεργούμε για τα φύλλα του τα οποία τρώγονται μαγειρεμένα ή σε σαλάτες. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει είτε από σπόρους είτε από φυντάνια. Τα σέσκουλα προτιμούν ανοικτές και ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη γόνιμα, υγρά αλλά με καλή αποστράγγιση. Σπέρνουμε ανάλογα με το πότε θέλουμε την καλλιέργεια. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα αναπτύσσονται όλο το χρόνο. Σπορά σέσκουλων αργά το καλοκαίρι δίνει συγκομιδή την άνοιξη. Σπορά το φθινόπωρο δίνει συγκομιδή τέλη της άνοιξης με καλοκαίρι. Μετά την κοπή τους τα σέσκουλα πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί αλλιώς μαραίνονται.




Περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Επειδή όμως έχει υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα από όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά.

Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες (σε ποσοστό ως και 25%) να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν. Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα περιέχουν περισσότερα 3,7 γρ. φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητα.

Tα σέσκουλα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίσουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου!!!! Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σε β-καροτένιο, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη και φυλλικό οξύ.

Πολλές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα σέσκουλα έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι το συριγγικό οξύ, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα σέσκουλα, έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση. Η άλφα-γλυκοσιδάση είναι ένα ένζυμο (γλυκοσιδάση) που χρησιμοποιείται για την διάσπαση των υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα. Όταν το ένζυμο αυτό αναστέλλεται, μειώνετε η διάσπαση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να παραμένει πιο σταθερό. Αυτή η διαδικασία σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα.



Κατάλληλος μήνας για κατανάλωση είναι από Οκτώβριο μέχρι και Αύγουστο. Βρείτε βιολογικά σέσκουλα καλύτερα για να μην έχουν πολλά φυτοφάρμακα..αλλιώς οι ιδιότητες τους λιγοστεύουν!




Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget