Sticky Sidebar ( FALSE )

TRUE

Page Nav

VISIBLE

Grid

GRID_STYLE

featured

(TRUE)

Hover Effects

TRUE

Δείτε πιο πρόσθετο τροφίμων σχετίζεται με προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γαλακτωματοποιητές, που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και να ...

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γαλακτωματοποιητές, που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την
υφή και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και μεταβολικού συνδρόμου, προκαλώντας μεταβολές στη σύνθεση και τη θέση της εντερικής μικροχλωρίδας.


Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία δόθηκαν δύο είδη γαλακτωματοποιητών, που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων. Η χορήγηση των εν λόγω συστατικών είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεταβολές στη σύνθεση των μικροβίων που συνθέτουν την εντερική μικροχλωρίδα.

Οι μεταβολές αυτές πυροδότησαν την εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας στα ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση για τη συγκεκριμένη νόσο. Από την άλλη, στα ποντίκια που δεν εμφάνιζαν ανάλογη προδιάθεση, παρατηρήθηκε χαμηλού και μέτριου βαθμού φλεγμονή του εντέρου, καθώς και μεταβολικό σύνδρομο, που χαρακτηρίστηκε από αύξηση της πρόσληψης τροφής και εμφάνιση παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης και διαταραγμένων επιπέδων γλυκόζης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης βρίσκονται σε συμφωνία με αποτελέσματα παλαιότερων μελετών που υποδεικνύουν ότι η χαμηλού βαθμού φλεγμονή, που προκαλείται από μεταβολές στην εντερική μικροχλωρίδα, μπορεί να σχετίζεται με την υπερκατανάλωση τροφής.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει τώρα να διερευνήσει με ποιο τρόπο επιδρούν οι γαλακτωματοποιητές στην υγεία των ανθρώπων. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο τρόπος με τον οποίο ελέγχεται και εγκρίνεται σήμερα η χρήση πρόσθετων στα τρόφιμα, ενδεχομένως να μην είναι επαρκής προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση χημικών συστατικών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών σε άτομα με ανάλογη προδιάθεση.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια